Certificering Brandbescherming voor kluizen
Er wordt vaak aangenomen dat een inbraakwerende kluis ook brandwerend is. Natuurlijk is dat mogelijk, maar dit is niet in alle gevallen waar.
Een kluis is, naast zijn inbraakwerendheid, pas brandwerend als deze is gecertificeerd volgens de norm die hiervoor speciaal ontworpen is. Deze norm geeft jou de zekerheid dat je een goede kluis gekocht hebt die, naast de bescherming tegen inbraak, ook beschermd is tegen hitte en vuur.
Hoe langer de kluis bestand is tegen vuur en hitte, hoe hoger het certificaat: Deze kluis is bijvoorbeeld bestand tegen 120 minuten (twee uur!) hitte en vuur. Dit is dan ook een kluis met certificaat S 120 P.
Gedurende 120 minuten zal de temperatuur aan de binnenzijde nooit boven de 177 graden komen, ruim onder het kritieke brandpunt voor papier van 230 graden.
Kluizen kunnen ook speciaal gemaakt zijn om (plastic) datadragers te beschermen. De kritieke temperatuur voor datadragers ligt op 52 graden. Afhankelijk van de certificering zal de kluis gedurende 30 minuten, 60 minuten of 120 minuten je digitale media beschermen tegen de hitte doordat de temperatuur aan de binnenzijde nooit boven de 30 graden zal komen. Dit is ruim onder het eerdergenoemde kritieke punt van 52 graden voor data-dragers.
Hoewel er in het verleden heel veel verschillende aanduidingen gebruikt werden, spreken we tegenwoordig alleen nog maar van 2 soorten brandwerende kluizen:
De certificering wordt door onafhankelijke testinstituten uitgevoerd. Na een geslaagde certificering, wordt er een certificaat uitgereikt aan de fabrikant en is de fabrikant gemachtigd om de certificerings-sticker aan de binnenkant van de kluis aan te brengen. Dit is voor jou de garantie dat je een kluis hebt gekocht die getest is volgens de specificaties die voor jou belangrijk zijn.
Voor inbraakwerendheid bestaan er natuurlijk ook certificaten, maar dat is een ander verhaal.
Meer over de certificering voor inbraakwerende kluizen lees je hier!
De meest gebruikte, en meest strenge, test is de Braunschweig-test. Inmiddels is deze testprocedure algemeen aanvaard, en wordt aangeduid als de Braunschweig-test, en vastgelegd in de Europese Norm EN 1047-1
De te certificeren kluis wordt door het officiële testinstituut voor de bouw (MPA) in Braunschweig - Duitsland in een speciale procedure op brandwerendheid getest.
De Braunschweig-test bestaat uit 2 delen. Voor ieder deel wordt steeds een nieuwe, identieke, kluis gebruikt.
Deel 1: Brandwerendheid in combinatie met een maximum binnentemperatuur
De kluis worden gedurende 60 of 120 minuten blootgesteld aan een temperatuur van 1.080 graden. De maximaal toegestane temperatuurstijgingen in de kluis mogen niet worden overschreden. Dit is 177 graden voor papier en 30 graden voor data-dragers, voor beide ruim onder het kritieke punt van respectievelijk 230 graden en 52 graden.
Het testresultaat van de blootstelling aan hitte wordt voor papier aangegeven met S 60 P, S 120 P (voor papier) en S 60 DIS, S 120 DIS (voor digitale datadragers)
Deel 2: Brandwerendheid in combinatie met een valproef
In het tweede deel wordt er een simulatie gedaan van het vallen van de kluis in een instortend gebouw. De te certificeren kluis binnen 30 minuten opgewarmd tot maar liefst 1090°C. Daarna volgt binnen 4 minuten een valproef van 9,15 meter hoogte op een grindbed. Na deze valproef wordt de kluis opnieuw verwarmd, gedurende 30 minuten tot 840°C.
De kluis blijft dan in de brandkamer totdat deze afgekoeld is. Daarna kunnen deskundigen de staat van de kluis beoordelen, en met name controleren of de inhoud nog steeds intact is.
Certificering volgens EN 1047-1 | Toelichting | Max temp |
S 60 P | 1 uur voor papier | 177 °C |
S 120 P | 2 uur voor papier | 177 °C |
S 60 DIS | 1 uur voor datadragers | 30 °C |
S 120 DIS | 2 uur voor datadragers | 30 °C |
Iedere brandkast wat getest is volgens de norm EN 1047-1 wordt binnen de EU altijd geaccepteerd door de verzekeringsmaatschappijen. Het niveau van de bescherming (de waarde indicatie) is afhankelijk van de Euroklasse / Grade. De norm EN 1047-1 is dé ultieme test voor maximale bescherming van je waardevolle spullen.
Deze norm is minder veeleisend dan de eerdergenoemde norm volgens EN 1047-1.
Deze normering kent twee testen, welke beide gericht zijn op het beschermen van papier. De te certificeren kluis wordt gedurende 30 of 60 minuten verhit tot 840 graden, in tegenstelling tot 1080 graden bij de eerdergenoemde normering. Een valproef is geen onderdeel van deze certificering.
Overigens staat LFS voor Light Fire Storage.
Nee, dit hoeft niet het geval te zijn. Bij een brandwerende kluis wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen bescherming van papier en bescherming van data-dragers.
Om de kluis zo veel mogelijk waterdicht te maken, worden er vaak in de deuropening (het zwakke punt in waterdichtheid) brede strips aangebracht die opzwellen tijdens een brand. Op deze manier wordt de waterdichtheid gegarandeerd.
Er is een certificaat wat de waterdichtheid garandeert:
ETL Waterproof Verification: Dit is een test om de waterdichtheid van een kluis te meten, met name tegen bluswater. De kluis wordt gedurende 1 uur volledig ondergedompeld in water. Na de test mag er niet meer dan 0,5 gram (ongeveer 8 druppels) water in de kluis aanwezig zijn.
Als je vragen hebt over de certificering van onze kluizen, aarzel dan niet en neem direct contact op. Wij staan je graag te woord via chat, e-mail of telefonisch.