KEUZEHULP OF KLUIZENKIEZER

WELKE KLUIS MOET IK KOPEN? 

Je hebt de beslissing genomen om een goede kluis te kopen. Dat is al een flinke stap in de juiste richting. De wetenschap dat al jouw kostbare spullen veilig zullen zijn tegen brand en inbraak, zal waarschijnlijk al een hele opluchting zijn.  

Maar nu?  
Welke kluis ga ik kopen?  
Welke kluis past het beste bij mijn specifieke situatie?  

Daarvoor zul je een aantal vragen moeten beantwoorden:  
Wil je een kluis die alleen beschermd is tegen diefstal? Of ook tegen brand? Misschien tegen water?  
En wat ga je opbergen? Datadragers? Contant geld? Sieraden? Wapens? Documenten? Je fotoalbums van onschatbare waarde?  

Waarschijnlijk begin je nu hoofdpijn te krijgen. Geen nood, na het lezen van onderstaande informatie weet je alles over kluizen en kun je een gefundeerde keuze maken voor jouw nieuwe kluis. 

Het maakt niet uit wat je veilig op wilt bergen, Safepro24 heeft voor iedere toepassing de beste kluis! 

1. Zakelijk gebruik of een kluis voor thuis?
2. Het formaat van je nieuwe kluis
3. Het type kluisslot
4. Certificaat inbraakbescherming
5. Certificaat brandbescherming
6. De locatie en de plaatsing van je kluis
7. Heb je nog vragen?

ZAKELIJK GEBRUIK OF EEN KLUIS VOOR THUIS?

Je weet natuurlijk al of je de kluis voor particulier gebruik of voor zakelijk gebruik aan wilt schaffen. Op zich maakt dat niet uit, maar er zijn wel een paar verschillen die wellicht interessant voor je kunnen zijn: 

 • Een verzekeringsmaatschappij is vaak bereid om de inhoud van de kluis hoger te verzekeren dan de waarde indicatie als deze in een woning wordt geïnstalleerd.
 • Een kluis voor zakelijk gebruik moet vaak toegankelijk zijn voor meerdere personen. Een kluis met een elektronisch slot is dan de juiste keuze: Geen extra sleutels in omloop en iedereen heeft zijn of haar persoonlijke code die je met jouw mastercode snel kunt blokkeren in geval van misbruik of ontslag.
 • Een kluis voor thuis is vaak kleiner. Bijvoorbeeld geen dikke dossiermappen met documenten. Aan de andere kant wordt een kluis voor thuis wel vaak gebruikt om fotoalbums van onschatbare waarde te beschermen tegen brand. Dit is volume waar je wel degelijk rekening mee moet houden. 
Formaat

HET FORMAAT VAN JE NIEUWE KLUIS  

Bij het kiezen van de juiste maat, moet je eerst duidelijk op een rijtje zetten wat je precies op wilt bergen. Denk hierbij aan contant geld, creditcards, geldkistjes, juwelen, horloges, documenten, akten, paspoorten, contracten, verzekeringspolissen, foto's, media, harde schijven, cd's, dvd’s, USB-sticks, sleutels, geweren, pistolen of munitie. Als je alles duidelijk op een rijtje hebt, kun je het volume berekenen. Let er wel op dat je meer ruimte nodig als je alles netjes en overzichtelijk op wilt bergen. 
Ook is het een heel goed idee om 30% tot 50% meer volume te nemen voor toekomstige aankopen voor je kluis. Wij weten uit ervaring dat het aantal waardvolle spullen in de toekomst alleen maar groter zal worden! 

Als je deze punten in overweging neemt bij het kiezen van je nieuwe kluis, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt, voor nu en voor de toekomst! 

HET TYPE KLUISSLOT

Een kluisslot is niet alleen een belangrijk onderdeel van de inbraakwerendheid, maar ook belangrijk voor het comfort en de eenvoud waarmee je je kluis kunt openen.  

Alle types kluissloten zijn veilig, maar hebben stuk voor stuk voor- en nadelen:   

Sleutelslot

Sleutelslot

Bij een kluis met sleutel of een dubbelbaardslot worden in principe 2 sleutels geleverd. Je hoeft geen enkele cijfercombinatie te onthouden, dus kun je ze ook niet vergeten. Er is wel een vorm van sleutelbeheer nodig. Er is een risico op verlies van de sleutel(s). 

Elektronikslot

Elekronikslot

Het elektronische slot biedt tal van instelmogelijkheden om je waardevolle spullen perfect te beschermen. U kunt de code ook op elk moment eenvoudig wijzigen en je kunt meerdere codes aanmaken die je beheert met een mastercode.  

Mechanisch Comibatieslot

Mechanisch Comibatieslot

Het mechanische cijferslot biedt meerdere opties voor code-instelling en kan zo vaak als nodig worden aangepast. Helaas vereist dit type slot een goede grip en blijft het delicaat in gebruik. 

Touchscreenvergrendeling

Elektronisch slot met touchscreen 

De elektronische vergrendeling met touchscreen wordt door middel van aanraking met je vinger op het touchscreen bestuurd. Geen sleutelbeheer nodig, en je kunt meerdere persoonlijke codes aanmaken. Geen bewegende onderdelen en gemakkelijk schoon te maken. 

RFID-Slot

RFID-slot

Met het RFID slot is de kluis eenvoudig te openen met een RFID-pasje. Deze variant is perfect voor hotels omdat het slot zeer eenvoudig te gebruiken is. 

Biometrische vingerafdrukslot

Biometrische vingerafdrukslot

Open je kluis met een eenvoudige vingerafdruk. Persoonlijker en veiliger kan het niet! Je plaatst je vinger op het paneel en de kluis gaat automatisch open. Geen sleutelbeheer nodig en geen gevaar voor vergeten codes. 

CERTIFICAAT INBRAAKBESCHERMING

Afhankelijk van de waarde van de spullen die je veilig op wilt bergen, kun je kiezen voor een gecertificeerde kluis. Al onze gecertificeerde kluizen zijn getest volgens de Europese norm EN 1143-1 of EN 14450. Met de Euroklasse / Grade, wordt het niveau van inbraakwerendheid aangegeven. Dit gaat samen met de waarde indicatie: Een schatting van de maximaal te verzekeren waarde.  

Even een snel voorbeeld:  
Een gecertificeerde kluis volgens EN 1143-1 / Euroklasse 1 / Grade 1 heeft een waarde indicatie van 10.000 euro voor contant geld en een waarde indicatie van 20.000 euro voor waardevolle objecten. 
Als je extreem waardevolle spullen hebt kun je kiezen voor een gecertificeerde kluis volgens norm EN 1143-1 / Euroklasse 5 / Grade 5. Deze heeft een waarde indicatie van 125.000 euro voor contant geld en een waarde indicatie van 250.000 euro voor waardevolle objecten. 

De Europese norm EN 14450 is bedoeld voor lichtere kluizen met relatief weinig waarde van de inhoud. Deze norm kent een maximum waarde indicatie van 9.000 euro. 
Als je veel contant geld hebt, of waardvolle objecten, raden we je aan om een gecertificeerde kluis EN 1143-1 te kiezen. Afhankelijk van de Euroklasse / Grade is de inhoud dan verzekerbaar vanaf 7.000 euro tot maar liefst 500.000 euro. 

Alles over de Europese normen EN 1143-1 en EN 14450, en de daarbij behorende waardeberging kun je hier vinden! 

Waardevolle voorwerpen moeten eerst worden getaxeerd, zodat je een kluis met het juiste beveiligingsniveau (en dus de juiste waarde indicatie) kunt kiezen. Dit zal ook een eis zijn van je verzekeringsmaatschappij. 
Overleg dus altijd met je verzekeringsmaatschappij, voordat je tot aankoop overgaat! 

Certificering en verzekering

CERTIFICAAT BRANDBESCHERMING

Ongeacht de inbraakbeveiliging is er ook de mogelijkheid om een kluis aan te schaffen met gecertificeerde brandbescherming

Er zijn grofweg twee soorten brandbescherming: 

 • Bescherming tegen vuur en hitte voor documenten. De temperatuur binnen de kluis blijft onder de 177 graden, ruim onder het kritieke brandpunt voor papier (230 graden) 
 • Bescherming tegen vuur en hitte voor data-dragers. De temperatuur binnen de kluis blijft onder de 30 graden, ruim onder het kritieke smeltpunt voor datadragers (52 graden) 

De kluis is getest bij een maximumtemperatuur van 1080°C en geeft de garantie gedurende 60 of 120 minuten. Het omvat een opwarmfase in een oven, een valtest vanaf een hoogte van 9,15 m in een grindbed, opnieuw verwarmen en een afkoelfase. 
Deze zogenaamde ‘Braunschweig-test’ is vastgelegd in de Europese norm EN 1047-1. 

Alles over de Europese norm EN 1047-1 voor bescherming tegen vuur en hitte, kun je hier vinden! 

Brandbescherming

LOCATIE EN PLAATSING VAN JE KLUIS

Wij hebben hier een paar punten voor je samengevat waar je zeker op moet letten voor de locatie en de plaatsing van je gloednieuwe kluis: 

 • De locatie van de kluis moet zo worden gekozen dat deze niet direct zichtbaar is. Hoe minder je de plaats van je kluis deelt, hoe veiliger je waardevolle spullen zijn. 
 • Controleer het draagvermogen van de vloer. Ook al weegt je kluis ‘maar’ 200 kilo, dan is dit toch een flinke belasting voor de vloer omdat deze 200 kilo op een relatief klein oppervlakte drukt. 
 • Kluizen onder de 1000 kg moeten deugdelijk verankerd worden met de meegeleverde bevestigingsmaterialen. Controleer hiervoor de vloer en de achterwand. Deze twee moeten niet alleen haaks op elkaar staan, maar moeten natuurlijk ook constructief sterk zijn. Een houten vloer, een achterwand van gipsplaten of gipsblokken: Vergeet het maar: Niet alleen komt de inbraakwerendheid in het geding, ook je verzekeringsmaatschappij zal dit nooit goedkeuren! 
 • Bij het verankeren van je kluis vermijd je natuurlijk vloerverwarming, waterleidingen en elektriciteit. Doe gedegen onderzoek! 
 • Het inmetselen van een muurkluis is een vak apart. Huur hiervoor een vakman in. De basismuur moet stevig genoeg zijn, en de juiste dikte hebben. Daarnaast moet de muurkluis met geopende deur ingemetseld worden. Waarom? Omdat de kluis daarna minimaal 24 uur open moet blijven staan om al het vocht te laten verdampen. Stut de kluisdeur met een degelijke houten constructie! 

Nog een tip voor als je gekozen hebt voor een brandwerende kluis: 

 • Voor de locatie van uw brandwerende kluis kies je een locatie waar geen direct zonlicht komt. De brandwerende isolatie van de kluis reageert namelijk op temperatuurstijging en zal zijn brandwerendheid op termijn verliezen als de kluis in direct zonlicht of op een hele warme locatie wordt geplaatst. Plaats je kluis ook niet in een ruimte met een te hoge luchtvochtigheid. Vochtigheid is met name funest voor de kluissloten. 
Plaats

HEB JE NOG VRAGEN? 

Ben je nog steeds niet zeker welke kluis het meest geschikt is voor jouw situatie? Geen zorgen, want wij staan altijd voor je klaar om je te adviseren en om al je vragen te beantwoorden. Aarzel niet en neem gerust contact op! 

Wij staan je graag te woord via chat, e-mail of telefonisch.